Jurnal de călătorie-Moscova(II)
✒ Prisacaru Dumitru
Călătorie în a treia Romă
- Impresii despre excursia
de la Moscova din cadrul proiectului "Zdravstvui Rossia"
Fiind de fel un admirator al trecutului, încercând să-i caut, să-i descopăr fațetele necunoscute, am găsit unele asemănări între orașul meu de baștină - târgul Ieșilor, și "slăvitul grad" al Moscovei. O asemenea comparație, privită din prisma actualității, poate părea absurdă, dimensiunile și mediul fiind complet diferite. Există însă, o legendă primordială, care leagă destinele celor două orașe: amplasarea geografică pe șapte coline, pentru care Moscova a devenit vestită sub denumirea de "a Treia Romă". Iașul de asemenea se mândrește, în romanțe, cu porecla de "frate al Romei". Desigur, sunt legături mult mai puternice - istorice și culturale dintre aceste două orașe - schimburi culturale, administrații militare ruse în Țările Române, pagini întregi de tratative și păci semnate, culmea, la Iași...
Mânat de astfel de curiozități, fiind unul dintre câștigătorii concursului "Zdravstvui Rossia", am așteptat cu tot sufletul momentul plecării la Moscova. Doar acolo poți vedea toată splendoarea unei capitale care a renăscut, ca Pasărea Phoenix din propria cenușă, după toate invaziile de tot felul, parcă mai nouă, parcă mai frumoasă și mai înfloritoare. Moscoviții, sau cum li se spune la noi, la români, "muscalii", ca toți rușii de altfel, s-au dovedit a fi niște oameni ospitalieri, dovedind respect față de străinii care vin în "orașul-erou Moscova cu prietenie și iubire". Străzile, ulițele sunt unele dintre cele mai curate, acest lucru fiind observabil mai ales în zonele centrale, iar atitudinea severă, sobră, dar în același timp politicoasă, sfătuitoare și calmă a organelor de ordine dă o senzație de încredere.
Timp de șase zile aveam să vedem principalele obiective turistice din urbea moscovită. Și nu doar noi, cei din România, ci încă reprezentanți a peste 40 de țări au venit la Moscova în cadrul proiectului mai-sus amintit. Peregrinările noastre au început în parcul Aleksandrov, unde se află memorialul dedicat soldaților căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Anume aici au fost duse cele mai crâncene lupte, cele mai dure execuții din istoria Rusiei. Dar statornicia orașului Moscova a uimit secole de-a rândul: nici polonezii în 1612, nici armatele lui Napoleon după fix două secole, și nici Wehrmachtul lui Hitler nu au reușit să pună mâna pe cetatea Kremlinului, protejată de cele două râuri mari, Moscova și Neglinnaia. Dintr-un tur fulger am reușit să vedem doar exteriorul catedralei Vasilii Blajennâi, Turnul Spasskaya - cel mai înalt din tot complexul Kremlinului, cel al Muzeului Istoric de Stat (Государственный Исторический Музей, ГИМ), o parte a uliței Nikolskaya, unde se află o veche biserică a Icoanei Maicii Domnului Din Kazan, și monumentul ridicat târgovețului Minin și cneazului Pojarski, care au devenit renumiți drept conducători ai Mișcării de eliberare a Moscovei de sub dominația poloneză din 1612, eroi naționali ai Rusiei. Prinzând puțină vreme, m-am fotografiat la statuia unui alt mare comandant rus, Mareșalul Jukov, simbol al luptei împotriva fascismului și genial strateg.
Prima mențiune documentară a Moscovei este într-o gramotă din 1147 a lui Iuri Dolgoruki, considerat întemeietorul Moscovei. De atunci, târgul se va extinde, devenind cnezat, iar Moscova "cetatea din piatră albă" a cneazului Dimitrie Donskoj va aduna în jurul său o sumă importantă de cnezate rusești care vor duce lupta de eliberare de sub Hoarda de Aur și se vor uni sub autoritatea "'țarului".
Am avut norocul de a vedea domeniul personal al țarilor - Kolomenskoe, acolo unde erau primite delegațiile străine. Aceasta era, practic, a doua capitală, locul unde lăsai așa numita "челобитная" - similară cu jaloba care era lăsată la curtea voievozilor noștri. Însuși Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir a primit ca răsplată din partea lui Petru cel Mare, care a copilărit la Kolomenskoe, pământuri prin acele împrejurimi. De asemenea, arhitectura acelor vremuri a redat atmosfera specifică curții țarului și a familiei acestuia.
Cum am văzut Kremlinul numai în albume și niciodată în realitate, am fost încântat să-i văd palatele și catedralele: Успенский (Catedrala Adormirii), Архангелский (a Arhanghelului Mihail) Благовещенский (a Bunei Vestiri) Спасо-Преображенский монастырь (Mănăstirea Schimbării la Față) Вознесенский Монастырь (Mănăstirea Înălțării). În aceste lăcașuri se odihnesc toți cnezii Moscovei și țarii ruși până la Petru I, cu excepția lui Boris Godunov, înmormântat la Lavra Sfânta Treime din Serghiev Posad. De asemenea, Kremlinul se fălește cu Palatul Armelor (Оружейная Палата) unde sunt expuse regaliile țarilor ruși, rochiile de gala ale împărătesei Ecaterina a II-a, carete în stil baroc de pe vremea domniei acesteia, ouă Faberge, tablouri de o vechime considerabilă, ordine militare de pe vremea lui Suvorov, celebrul generalissim rus care a primit denumirea de "Conte de Râmnic", și multe altele. O alură mult mai contemporană dă Kremlinului așa numitul Palat de Stat (Государственный Кремлёвский Дворец), aparținând epocii sovietice și, implicit secolului XX , unde Michael Jackson, Tina Turner, Leonard Cohen și Mariah Carey au ținut concerte după "dezghețarea" contextului internațional din acele vremuri.
Infrastructura capitalei Rusiei diferă de cele ale altor state. Străzile largi oferă liniște, o circulație fluidizată a orașului și o imagine spectaculoasă. Centura Moscovei are, de exemplu, 12 benzi, ceea ce nu prea se mai găsește în alte capitale europene. Arhitectura de asemenea nu se poate confunda cu cea occidentală, clădirile fiind decorate cu elemente aparte, specifice clasicului sovietic. Catedrala Hristos Mântuitorul, construită între 1837 și 1860, dedicată victoriei Imperiului Rus, distrusă apoi de bolșevici, va fi reconstruită cu sprijinul statului de către arhitectul Zurab Tseriteli.
Ziua următoare ne-am îmbarcat și am plecat spre Lavra Sfântului Serghie de Radonej, vestită în toată lumea ortodoxă pentru celebra Icoană a Sfintei Treimi pictată aici de Andrei Rubliov. Marele cuvios a fondat aici o mare lavră, care a adunat sute de monahi, a fost întotdeauna sub protecția cnezilor și țarilor ruși, a opus cu îndârjire rezistență mai multor invazii și a devenit un centru spiritual pentru mii de credincioși ortodocși. Dimitrie Donskoi, cneazul de Moscova și apropiat al lui Serghie de Radonej a fost trecut în rândul sfinților pentru exemplul său vitejesc de a uni un popor.
Moscova nu este un oraș încremenit în trecut, ci, dimpotrivă, are o perspectivă clară deschisă către prezent și viitor. Atât anii războiului (reflectați atât de sugestiv în Parcul Victoriei) cât și anii postbelici au oferit o altă priveliște metropolei moscovite. VDNH-ul și Muzeul Cosmonauticii oferă o imagine asupra viitorului. Ideea că omenirea va atinge cosmosul i-a îmboldit pe mulți inventatori ca Țiolkovskii și Koroliov să lucreze la îmbunătățirea cosmonauticii ca știință, iar pe Iuri Gagarin să facă zborul extraatmosferic în jurul Pământului, care l-a făcut atât de remarcat la acea vreme. Fără a fi corect politic, pot spune că atrocitățile celei de-a doua conflagrații mondiale nu trebuie repetate; de asemenea, lupta de apărare a rușilor este un exemplu viu pentru toate popoarele de a respinge invadatorul: numai prin popor s-a menținut și s-a conservat identitatea națională.
Mergând pe străzile Moscovei, pe ulița Arbatului, îmi aduc aminte de galeria Tretiakov, de portretele lui Pușkin, Dostoievski, Cehov și Gogol, ale căror opere se bucură de un mare respect la noi, în România. A Treia Romă duce cu ea, într-adevăr, și ceva românesc, de la Elena Voloșanca la Cantemirești. Anume aici se află atâtea acte importante pentru trecutul nostru, aici a fost înjghebată soarta Țărilor Române în momente de cumpănă, aici au căutat și au găsit domnitorii noștri ajutor atâtea sute de ani... De aceea, Moscova rămâne, alături de alte mari orașe europene, un loc de referință pentru poporul român.
Ходя по московским улицам, по Арбату, вспоминаю Третьяковскую галерею, жизнь и творчество Пушкина, Гоголя, Чехова, Достоевского и Островского, произведения которых очень любят и уважают в Румынии. Третий Рим уносит с собой и то родное, свойственно и нам, жителям Румынии, от Елены Волошанки до Кантемиров. Именно здесь находится множество важнейших исторических документов нашего прошлогo, Эти впечатления глубоко запали в мою душу.